Jednodenní výlet do Polska

Při výletu do Dolnoslezského vojvodství jsme sice vynechali jeho hlavní město Vratislav, to jsme si však následně nahradili při návštěvě druhé.

Z Prahy jsme vyjeli ráno a zamířili rovnou k zámku Czocha. Chtěli jsme objet to nejzajímavější nedaleko hranic a to se snad také povedlo. Zámek nenabízí prohlídky v cizích řečech, nicméně u pokladny dostanete popis prohlídky v českém či anglickém jazyce. Nevím jak ostatní řeči, ale čeština byla psaná tak, jakoby jen hodili polský text do překladače a ten vytiskli. Byla sranda občas se snažit pochopit smysl věty, no alespoň se snažili, což se o zajímavějším a krásnějším zámku Moszna říct nedá. O tom ale později.

Czocha

Co se týče zámku Czocha, z mého pohledu šlo spíše o hrad. Zvenku krásný, ne nepodobný Zvíkovu. A ačkoli se to zpočátku nezdálo, na prohlídku se turisti docela sešli. Co mě překvapilo bylo, že se tu na rozdíl od jiných zámků a hradů smělo sedat na nábytek. Viděli jsme také několik tajných chodeb a po výstupu na věž se kochali krásným výhledem na krajinu s řekou.

Další naší zastávkou byl Kostel míru v Jaworu zapsaný na seznamu UNESCO. Bohužel byl kvůli Velkému pátku zavřený, takže jsme se nemohli podívat dovnitř, nicméně jsme otevřenými dveřmi nakoukli a ucítili silnou vůni kadidla. I zvenku byl kostel hezký včetně sympatického umístění uprostřed parku.

Jawor

V podvečer už jsme se blížili k zámku Książ. Ani tady jsme se dovnitř nepodívali, nicméně zámek působil majestátně. Zapadající slunce dodalo atmosféru a my došli i na nedalekou vyhlídku, odkud byl na zámek hezký výhled. Návštěvu nám jen trochu pokazil systém parkování. Nevíte moc, kde se má parkovat, a když náhodou parkoviště najdete, stojí hodně peněz, které žádají ve Zlotých, jež jsme s sebou neměli. A domluva veškerá žádná, protože obsluha parkoviště neumí anglicky.

Książ

Poslední zastávkou toho dne byl druhý Kostel míru, tentokrát ve Swídnici. Téměř stejný, ovšem přístup k němu je trochu horší. Parkuje se na opačné straně, než je vchod do areálu, takže se celý parčík musí obejít. Ani tento kostel nebyl o Velikonocích zpřístupněn, takže jsme se pokochali zvenku a pokračovali na hotel.

Swídnice

Ten den už nám zbývalo se pouze vyspat a ráno vyrazit domů. Jako víkendový výlet to bylo ideální a dá se doporučit. Nicméně chcete-li si výlet prodloužit, můžete pak pokračovat směrem na Vratislav a zámek Moszna, které jsme navštívili později.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *